ATSO Başkanı Bahar: “Ekonomide somut adımlar bekliyoruz”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Şirketlerimizi yüksek olan ve son gelişmelerle daha da artacak olan enflasyondan korumak için bir an önce enflasyon muhasebesine geçmek artık bir zorunluluk haline geldi. fiyat artışları.”
ATSO’nun Temmuz ayı meclis toplantısı yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ATSO Meclis Üyesi Ali Alpay Bilge, mecliste anıldı. Bilge’nin anısına, meclis toplantılarında hep oturduğu sandalyeye fotoğrafı ve karanfiller bırakıldı. Ali Alpay Bilge’yi anarak konuşmasına başlayan ATSO Başkanı Ali Bahar, “ATSO ailesi ve Antalya adına çok değerli dostum, dostum, kardeşim Ali Alpay Bilge’yi kaybetmenin yası içindeyim. Allah’tan rahmet diliyorum. Sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Kendisini yol arkadaşlığı ve yoldaşlığıyla anacağız” dedi.
Kemer’de yüzlerce dönüm ormanı etkileyen ve güvenlik nedeniyle onlarca evin boşaltılmasına neden olan orman yangını hakkında konuşan Lider Bahar, “Orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Tüm ekiplerimize geçmiş olsun. yangına müdahale eden ve canla başla çalışan kimdir. Tek duamız yangının bir an önce söndürülmesidir.” dedi.
“Bütçe açığı vergisi artıyor”
Son haftaların en değerli gündem maddeleri olan vergi artış ve zamlarına ilişkin görüşlerini paylaşan Önder Bahar, “İlk 6 ayda kamu harcamaları yüzde 100 artarken, kamu gelirlerindeki artış bunun yarısı kadar oldu. Merkezi yönetim bütçesi ilk 6 ayda 483 milyar TL açık verdi. Bunun yarısına yakını Haziran ayında oldu” dedi. Bütçe açığı ile iç talebi aynı anda düşürerek cari açığın düşürülmesine yönelik olarak seçim sonrasında kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi birçok vergi kalemine zam yapıldığını kaydeden Lider Bahar, “Geçen hafta akaryakıt zamları yapıldı. bu zam zincirinin son halkası oldu seçim sonrası kurdaki yüzde 35 zam ve temmuz ayında tekrar yükselen asgari ücret de cabası bu olaylar biz iş dünyasını nasıl etkiler en önemli konu bu gündemimizde” dedi.
“Sizin sesiniz olacağız”
Firmaların maliyet artışlarını sattıkları ürünlere yansıtmak zorunda kalacaklarını hatırlatan Lider Bahar, “Ancak maliyetlerdeki artış tüketicinin gelir artışından çok daha fazla olduğu için iç pazardaki satışlarımız ne yazık ki düşecek” dedi. Kârlılığımız çok düşükken, önümüzdeki aylarda satışlarımızda da bir yavaşlama göreceğiz, “Özellikle iç piyasada çalışan firmalarımız için sıkıntılı günler olduğunu söyleyebiliriz. Nihai tüketiciler, ardından da en çok küçük esnaf ve üreticiler etkilenecek. Biz ATSO olarak sizin sesiniz olacağız ve bu süreci en hafif şekilde atlatmak için elimizden geleni yapacağız ve devletimizle birlikte çalışacağız” dedi.
“Ani duruş ve finansman sorunu”
Hazine ve Maliye Bakanı’nın “İç talebi dengeleyecek tedbirler alırken, ihracatta azami zemini sağlayacağız” açıklamasına değinen Başkan Bahar, “Bu fikre saygı duyuyor ve destekliyoruz. İç talebi dengeleyeceğiz derken, zamların ve vergi artışlarının çok ağır ve sık olduğu gerçeğini göz ardı ediyoruz.Döviz kurundaki artış ve artışlar nedeniyle tüketici inanç endeksi son 2 ayda 11 puan düştüğü için biz, İş dünyası temsilcileri, ekonomide ani bir durgunluktan endişe duyuyor” dedi.
Haziran ayı verilerine göre bankacılık sektöründe ticari kredilerdeki yıllık artışın yüzde 15 olduğunu, özel bankaların verdiği ticari kredilerin ise yüzde 5 daraldığını hatırlatan Başkan Ali Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rakamlardaki yüzde 15’lik artışı ele alalım. Resmi enflasyonun yüzde 38 olduğunu aslında biliyoruz. Finansmanda yaşadığımız daralmanın en gerçek göstergesi bu. Çözmeye çalıştığımız konu da bu. Şimdi gidiyorum. bankaya gidip ‘kapasitemi artıracağım, makine alacağım, kredi kullanmam lazım’ diyorsanız, ‘ben bir cevap göremiyorum’ dersem maalesef. Arkadaşlarım maliyetlerin bu kadar arttığı bir ortamda finansmana ulaşamıyorlarsa bu firmalar nasıl üretip faaliyetlerine devam edecekler. Bu yüzden buna daha yumuşak bir geçiş diyoruz. İhracatçıya yönelik reeskont kredi limiti nasıl artırıldıysa iç piyasaya da hitap edecek. Ayrıca şirketlerimizin yeni yatırımları için kapasite artırımı, yenileme ve kredi taleplerinin olumlu karşılanmasının yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz.
“Enflasyon Muhasebesi”
Maliye Bakanı’ndan somut ve akılcı bir adım beklediklerini ifade ederek sözlerine devam eden Bahar, “Yüksek olan ve son zamlarla daha da artacak olan enflasyondan firmalarımızı korumak için geçiş yapmak zaruret haline gelmiştir. En kısa sürede enflasyon muhasebesine geçiş TCMB Para Politikası Kurulu geçen hafta politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltti. Ayrıca seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararlarının alındığından, yani bazı kredilerin kullanımına son verileceğinden bahsedildi. Nitekim bugün alınan kararlarla Merkez Bankası, ihtiyaç kredisi için gerekli olan kredi büyüme oranlarını düşürdü. ticari kredilerde ve taşıt kredilerinde yarım puan menkul kıymet tesis edilmesi, yani bankalar için bu kredilerin cazibesi azaldı.’ diye konuştu.
“İç pazarı yavaşlatacak kararlar devreye giriyor”
Para politikalarının, TCMB’nin politika faizini artırmasıyla ihracat ve yatırım dışı ticari kredi faizlerinin daha hızlı yükseleceği bir dönemin önünü açtığını belirten Bahar, “Önümüzdeki aydan itibaren kredi kartı nakit çekme faiz oranı yüzde 1’e yükseldi. temerrüt faizi %2,89’a, temerrüt faizi ise %2,43’e yükseltildi.TCMB, geçtiğimiz günlerde ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla reeskont kredilerinin günlük limitini 1,5 milyar TL’ye yükseltti.Buna ek olarak yüzde 30 ek satış yapma zorunluluğu getirildi. reeskont kredisi kullanımında ihracat bedeli kaldırılmıştır.Tekrar belirtiyorum. Artan maliyetler ve azalan talep nedeniyle işletmelerimiz esasen sıkıntı içindeyken, işletme kredileri ve yatırım kredileri kesinlikle bu sınırlamanın dışında tutulmalıdır” dedi.
“İhracat iç pazarın alternatifi değil”
İhracat tarafında önemli adımların atılması gerektiğine işaret eden Başkan Bahar, “Dolayısıyla ‘iç pazardaki daralmayı ihracatla telafi edelim’ diyebileceğimiz bir dönemde değiliz. İlk 6 ayda ihracatımız yüzde 2’ye yakın geriledi, “Maalesef Avrupa pazarında yakın gelecekte bir canlanma emaresi yok. Dolayısıyla bu konjonktürde ihracat iç pazarın alternatifi olmayacaktır. Bu durumda devletimizin teşviki ve temeli ile daha rekabetçi olabilir. Pazar çeşitliliğine yönelik adımlar firmalarımıza sunulmalıdır” dedi.
“Finansmana erişimde sorun”
Başkan Yardımcısı’nın iş dünyasıyla bir araya geldiği toplantıya işaret eden Bahar, iş dünyasını temsilen TOBB, TÜSİAD, DEİK, MÜSİAD, TİM, TESK, İSO, İTO gibi STK yöneticileriyle bir araya geldiklerini belirterek, En büyük sorun işletmelerin finansmana erişimiydi.”Birkaç ay sonra bu konuda ilerleme kaydedilebileceği görüşü ortaya çıktı. Üyelerimizin talebi ve işletmelerimizin refahı için bu konunun takipçisi olacağız ve her platformda gündeme getirmeye devam edeceğiz.”
Avrupa Birliği’ne üyeliğin Türkiye’nin uzun yıllardır uğraştığı en büyük projelerden biri olduğunu ifade eden Bahar, “Geçtiğimiz yıllarda devlet olarak bu konuda üzerimize düşen birçok sorumluluğu yerine getirdik. AB’den bir yanıt görmüyoruz. Ne yazık ki son yıllarda hem Türkiye hem de AB bunu yaptı. Gündemden uzaklaştı” dedi.
“Vize işkencesi”
Bahar, Türk sivil toplum kuruluşları ve İktisadi Kalkınma Vakfı koordinasyonunda TOBB’un da aralarında bulunduğu AB Komisyonu’na yazı gönderildiğini belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinin tam üyelik perspektifinde yeniden canlandırılması ve sorunun çözümü için talepte bulundu. vize sorunu AB üyeliği, Gümrük Birliği çerçevesinin genişletilmesi ve vize sorununun bir an önce çözülmesi hepimizin desteklediği ve hayati bulduğu bahislerdir. AB maalesef açıklanamaz bir şekilde ‘vize işkencesi’ uyguluyor. İş adamlarının Avrupa’da kendi şirketlerinin stantları var. Açtığı fuarlara katılamıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.
“Türkiye’yi dışlayan anlaşmalar istemiyoruz”
Bakanlıkların Gümrük Birliği ve vize çalışmalarına destek verdiğini kaydeden Bahar, “ATSO olarak elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu da belirtiyoruz. Gümrük Birliği, neresinden bakarsanız bakın 30 yıllık bir anlaşma. Bu artık Türk iş dünyasına dar bir gömlek oldu. Sadece sanayi işlerini kapsıyor, tarımı dışlıyor. Hizmetlerin, gıdanın büyük bir kısmının dışlandığı bir Gümrük Birliği istemiyoruz artık. AB’nin taraf olduğu ama Türkiye’nin dışlandığı Serbest Ticaret Anlaşmalarını istemiyoruz” dedi.
“Körfez ziyareti”
Başkan Bahar, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrası ayrıldığı Körfez ülkeleri başta olmak üzere temaslarını sürdürdüğü Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı ziyaretlerde ortaya koyduğu çalışmaların hayata geçmesini diliyoruz. kısa bir zaman içinde.” Savunma, sağlık, yenilenebilir enerji, ulaşım, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, gıda, turizm, emlak, inşaat, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda kamuoyuna yansıyan 18 anlaşma imzalandığını kaydeden Bahar, “Bu anlaşmalar ekonomimize iyi geliyor. Bahsi geçen bazı branşlar Antalya olarak güçlü olduğumuz branşlar. Antalya’nın bu ve benzeri işbirlikleri ve yatırımlardan azami ölçüde faydalanması ve bu süreçlerde yer alması için elimizden geleni yapacağız.”
“Turizm rakamları artacak”
Antalya’da hava, deniz ve karayolu ile kırılan ziyaretçi rekorları ile gündemde olduğumuzu belirten Bahar, “Mayıs ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda yüzde 16,2 artarak 4,5 milyon kişiye ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayısı yüzde 23,7 artarak 14 milyon kişiye ulaştı.Ocak-Mayıs dönemleri dikkate alındığında Türkiye’nin en çok misafir ettiği misafir sayısı oldu.Türkiye’ye doğrudan gelen yabancı ziyaretçi sayısı Antalya ilk 5 ayda 3 milyon 143 oldu “Bu Antalya için gelmiş geçmiş en yüksek rakam. Geçen seneye göre 900 bine yakın artış var. Önümüzdeki aylarda bu rakamların daha da artacağına inanıyorum” dedi.
“Hizmet ihracatı için yerel seçim fırsatı”
Antalya’nın Türkiye’nin 90 milyar dolarlık hizmet ihracatının lokomotifi olduğunu sözlerine ekleyen Bahar, “Biz bundan daha iyisini yapabiliriz. Bunu yapacak altyapımız, inancımız ve motivasyonumuz var. Önümüzde yerel seçimler var. 4 yıllık seçimsiz bir dönem olacak”Bu Türkiye için büyük bir fırsat dönemi. Yeter ki doğru politikalar izlenip doğru adımlar atılsın. Sanayiden turizme, tarımdan teknolojiye her alanda çok çalışmamız ve ilerlememiz gerekiyor” dedi. – ANTALYA