Çevre Dostu Çalışma Modeli Serbest İşletmenin Sürdürülebilirliğe Katkısı
Geleneksel ofis ortamlarına bağlı kalmadan evden ya da istenilen yerden çalışabilmek sadece çalışanlara ya da patronlara değil, çevreye de pek çok fayda sağlıyor. Serbest çalışanların küresel finans ve istihdam ortağı Ruul’un Kurucu Ortağı Mert Bulut’a göre serbest çalışma, trafikte geçirilen süreyi azalttığı, sürdürülebilir yaşam tarzlarını teşvik ettiği, enerji tasarrufu sağladığı ve çevreye katkı sağladığı için çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında çok önemli bir role sahip. doğal kaynakların korunması.
Serbest meslek, günümüz iş dünyasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu yeni nesil iş kültürü, sadece iş hayatının değil, çevrenin sürdürülebilirliğine de değerli katkılar sağlıyor. Öncelikle klasik ofis ortamlarında çalışmanın gerektirdiği günlük işe gidiş geliş süresi nedeniyle uzun süreler trafikte geçirilen süreyi ve fosil yakıt kullanımı gibi çevresel etkileri en aza indirmektedir. Trafik yoğunluğu ile birlikte sera gazı emisyonları ve hava kirliliği de azalmaktadır. Ayrıca ofislerde güç tüketimini azaltarak güç verimliliğini artırır. Serbest çalışmanın bu ve benzeri faydaları, çevreye duyarlı bir çalışma modeli olarak gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefine katkı sağlamaktadır.
Serbest çalışmanın çevre üzerindeki olumlu etkilerine teknolojinin katkısı büyüktür.
2017 yılından bu yana 50 binden fazla yetenek ve 10 binden fazla kuruma modern ve bağımsız bir çalışma düzeni için faturalama, iş sözleşmeleri ve ödeme çözümleri sunan Ruul, yaygınlaşmasına verdiği destek sayesinde çevresel sürdürülebilirliğe sağladığı katkılarla da dikkat çekiyor. serbest iş kültürü. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte freelance çalışmanın sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinin arttığına işaret eden Ruul Kurucu Ortağı Mert Bulut, “İnternetin yaygınlaşması, çevrimiçi toplantılar, video konferanslar ve bulut gibi iletişim ve işbirliği teknolojilerine erişimi kolaylaştırdı. tabanlı çalışma araçları. Bu da fiziksel olarak bir araya gelme ihtiyacını önemli ölçüde azalttı ve uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasına katkı sağladı.”
Teknolojinin sürdürülebilirliğe en değerli katkıları arasında yer alan güç verimliliği artırılmış teknolojik cihazların, freelance çalışmanın güç tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunduğunun altını çizen Mert Bulut, freelance çalışmanın çevreye katkılarını beş başlık altında ele alıyor:
Azaltılmış ulaşım ile hava kirliliği ve trafik yoğunluğu en aza indirilir
Serbest çalışanlar genellikle evlerinde, yaşadıkları yere yakın ortak ofislerde veya istedikleri herhangi bir yerde çalışırlar. Bu, klasik ofis çalışanları gibi günlük olarak işe gidip gelme ihtiyacını ortadan kaldırır. İşe gitme sözüne konu olan ulaşım faaliyetinin azalması sonucunda doğaya salınan sera gazı emisyonları azalırken, hava kirliliği de azalıyor. Ayrıca trafik yoğunluğu azalır, bu sayede şehirlerde trafik sıkışıklığının neden olduğu güç israfı ve gerilimi en aza indirilir.
Dijital çalışma ortamı kağıt, plastik gibi atıkları azaltır
Ofislerde kağıt, plastik, karton gibi birçok atık üretiliyor. Ancak freelancerlar dijital ortamlarda çalıştıkları için bu tip israfların miktarı büyük ölçüde azalmaktadır. Dokümanlar internette paylaşılır ve saklanır. İletişim e-posta veya online iletişim platformları aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu durum, geri dönüşüm ihtiyacını en aza indirirken, başta kağıt olmak üzere atığa dönüşecek diğer malzemelerin tüketimini azaltır.
Uzaktan çalışmak güç tüketimini azaltır
Klasik bir ofiste sürekli çalışan aydınlatma, ısıtma, soğutma ve elektronik donanım gibi işlemlerden dolayı ciddi bir güç tüketimi söz konusudur. Bu güç tüketimi, evden veya uzak bir konumdan çalışırken doğal olarak daha düşüktür. Ayrıca, ofislerde kullanılan enerjiyi sağlamak için çoğunlukla fosil yakıtlara dayalı kaynaklar kullanılırken, serbest çalışanların yenilenebilir enerji kaynaklarına erişimi nispeten mümkündür.
Kazanılan zaman, çalışanları sürdürülebilir yaşam tarzlarına yönlendirir
Serbest çalışma, çalışanlara daha fazla esneklik ve kontrol sağlayarak onları sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemeye teşvik eder. Örneğin, kendi çalışma saatlerini belirleyebilmeleri, uzun saatler trafikte geçirdikleri zamandan tasarruf etmelerini ve daha istikrarlı bir iş-yaşam istikrarı kurmalarını sağlar. Daha fazla zaman, serbest çalışanların doğal ve sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemesini kolaylaştırır. Bu sayede serbest çalışanlar spora, sağlıklı beslenmeye ve kişisel gelişime daha fazla zaman ayırabilmektedir. Sağlıklı ve doğal bir yaşam biçimi kişisel israfı da azaltır.
Ofisler kapalıyken doğa daha çok nefes alıyor
Ofis kurmak ve işletmek, doğal kaynakların büyük ölçüde kullanılması anlamına gelmektedir. Burada doğal kaynakların tüketimini ağaçların kesilmesinden su kaynaklarının tükenmesine ve çevresel habitatların yok edilmesine kadar geniş bir çerçevede düşünmek mümkündür. Freelance çalışma, ofis ortamını tamamen devre dışı bıraktığından, yeni binaların inşası veya mevcut ofislerin genişletilmesi için kaynak ağırlıklı projelere ihtiyaç duyulmaz. Bu, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olurken, çevrenin sürdürülebilirliğine de değerli katkılar sağlamaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı